25.8.15

איך ניתן למנוע עקמת?

עקמת היא הפרעת יציבה אשר באה לידי ביטוי בעיקום של חוט השדרה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, ההפרעה לא נגרמת בשל ישיבה ממושכת או לא נכונה על כסא וגם לא מסחיבת תיקים כבדים. התסמין העיקרי להפרעה הוא הבדלי גובה בין הכתף הימנית לשמאלית, מרחק לא שווה של השכמות מעמוד השדרה וחוסר איזון בגובה עצמות האגן. ההפרעה יכולה להתפתח בין היתר בשל אי סימטריה באגן, אי סימטריה בכוח השרירים, שינוי במבנה חוליה והתפתחות מבנים פנימיים א-סימטריים.

על מנת למנוע עקמת בצורה אפקטיבית יש לבצע מספר פעולות מקבילות:

א. לימוד והכרת ההפרעה – יש לבחור תכנית טיפול שמטרתה למנוע החמרה במצב העקמת. את תכנית הטיפול בונים רק לאחר לימוד והכרת התופעה. זו תופעה שמתבטאת בצורה סובייקטיבית אצל גברים ונשים ובטווח גילאים רחב. יש לבדוק באילו איזורים עמוד השדרה אינו במרכז ולאיזה כיוון הוא סטה. כמו כן, במהלך לימוד והכרת ההפרעה בודקים את מיקום האגן, מיקום הראש, האיזון הכללי של ראש מעל אגן ועוד.
ב. תרגול עצמי בבית – בשלב השני מקבלים תכנית טיפולים לתרגול עצמי בבית. אפשר לשלב בין תרגול קבוצתי ואישי, אך חשוב להתמיד ולהקפיד על פיקוח מקצועי בכל מקרה של הופעת כאבים בלתי צפויים. ההנחיות העיקריות לגבי התנהלות יום יומית מתייחסות לישיבה מול מחשב, איסורים על תנועות רגליים מסוימות וכן הלאה.
ג. בדיקה מעמיקה – חשוב להגדיר מה מטרת השיפור ולעקוב אחר השגת היעדים בעזרת בדיקה מעמיקה. זו בדיקה המתייחסת לפרמטרים של נתוני עמוד השדרה, הגו והגוף כולו.

מדוע לא ניתן ליישר את עמוד השדרה?

חשוב לזכור שעמוד שדרה שהתעקם לא ניתן ליישור. במילים אחרות, בכל מקרה אין אפשרות להחזיר את המצב לקדמותו ולכן הטיפול מתמקד במניעת החמרה.

יש לזהות עקמת מוקדם ככל האפשר וכך גם להגן על הגוף מפני ליקויים נוספים. הסיבה לכך קשורה למבנה הייחודי של עמוד השדרה ולאופן בו הוא משפיע על מערכת השרירים והעצבים. יתרה על כך, טיפול פיזיותרפי ופיקוח אורטופדי יאפשרו התאמה ספציפית של הטיפול.

עקמת